Translate

ЧАСОПИСИ КОЈИ ВИШЕ НЕ ИЗЛАЗЕ


ЗАВЕТИНЕ+ ISSN 2406 – 0399 излази најмање 4 пута годишње * Штампа се на папиру  * Цена штампаног броја 320 дин.  Дигиталног примерак (ПДФ – путем електронске поште 150 дин) * Годишња претплата за Србију 2500 дин.* За Европу 40 евра * За Америку и Русију 50 долара. Одговорни уредник Бела Тукадруз * Заменик уредника Александар Лукић. * Изд. Сазвежђе ЗАВЕТИНE (Мирослав Лукић), 180 309 Београд Улица Сердар Јанка Вукотића 1/13, тел.+381621470524. *Припрема и штампа: Бела мануфактураPrees. – Рукописи се не враћају. Прилози се хоноришу према могућностима “Заветина” * Секретар редакције др Димитрије Лукић. Од броја 5 књижевни лист се штампа на папиру, најмање 32 стр. Ликовно решење знака препознавања часописа: Ратомир Пантић Звишки. - Видети више МАГАЗА ~ Популарна, мобилна електронска књижара "Скупљача прашине" позната и као ПЕТАО "Заветина")

субота, 17. јул 2021.

ЗАВЕТИНЕ+, 55-56, јул 2021.

Овим редовима се завршава најновији двоброј управо одштампаног листа "Заветине+". Подсећањем.

 

 Зашто нико није наследио Машића?Читуље, књиге, године...шта ће од свега штампаног, публикованог остати?...Понекад навали и таква помисао и упије се,у човека, смртног, као крља. Када сам купио  ову књигу, Велику египатску књигу Мртвих, коју је с немачког превео Марко Вишић? Вероватно баш те 1982. године,када је и штампана? На њеном крају је,поред осталог, штампан, као што су то нашистари радили, и СписакСталних претплатника Независних издања“)  (у томтренутку списак је догурао до броја 406!!).Издавач књиге и уредник је СлободанМашић. Књига је штампана у 3000 пр. Уштампарији „Радиша Тимотић“ (Београд).Сви примерци су нумерисани. Цена књиге:200 дин.Обим књиге 132 стр.Прегледајућипоново тај списак, видим да су многистални претплатници, у међувремену,преминули. Променили свет. Преминуо је ичовек оснивач Независних издања,Машић, Бог да му душу прости, тиха водакоја руши брег. Погледајте ви на полеђини„Књиге мртвих“ колико је ствари у томтренутку штампао! Како? Зар је могуће?Тако ће се данас упитати многи – НевернеТоме, углавном добар део – данашњих ичиталаца и писаца.

Све је то било могуће захваљујући тој чуднојсимбиози Машића и аутора који су ималинекакав свој сан о независним издањима, али ипретплатницима. Већина претплатника Машићевихкњига је била из Београда, Србије, али и других републикаондашње државе, па и оних који су живели далеко од Југославије. Нису сви претплатници помрли, не, али кроз двадесетак година, имена тих претплатника неће се више нигде појављивати, па ни у читуљама.Зашто нико није наследио Машића? Поготово у време уништења и пропадања толиких издавача? Зато што није било лако бити заиста независтан издавач, Машић. Остају,ипак, неизбрисиви трагови, попут списка објављених НЕЗАВИСНИХ ИЗДАЊА на полеђини споменте „Књиге мртвих“, као имена на каквом споменику. Гробље и култура су у непосредној вези (Берђајев).И ту се можда може наћи одговор на мучно питање постављено у наслову, који је можда и утешан. Донекле...(Крајем марта 2018)

 (Наставља се)

 

(На слици Дим. Лукић, у тренутку кад излази из куће Лепенаца - фотодокументација нашег часописа, 2018)

 

 

Па, можда и евентуални наручиоци и читаоци, почну баш одатле и читају овај двоброј од краја?

битно  је да пожуре и јаве се пре других, пошто се и овај лист штампа у невеликом броју примерака. Обично за дан-два лист плане, и онда остаје само могућност да се добије нешто јефтинији, исти број, али у електронској форми /ПДФ)...Нема коментара:

Постави коментар

Звездана капија

Звездана капија
НЕБО НА ЗЕМЉИ

ЗАВЕТИНЕ+, бр. 20-21/ ЈАНУАР 2020.

ЗАВЕТИНЕ+, бр. 20-21/ ЈАНУАР 2020.
Слободан преглед прве и последње странице листа, Садржаја...

Истакнути пост

После Аранђеловдана

  Јесен у нашој другој авлији.       Слика све каже. Један угао влије, има у себи стотину детаља. Сваки детаљ је прича за себе. Слика,па чак...

NEWSPAPERS ECUMENICAL

NEWSPAPERS ECUMENICAL
ВАСЕЉЕНСКЕ НОВИНЕ (Medium)

ЗАВЕТИНЕ+, бр. 18-19/ 2019. ДЕЦЕМБАР

ЗАВЕТИНЕ+, бр. 18-19/ 2019. ДЕЦЕМБАР
Слободан преглед прве и последње странице листа, Садржаја...

ЗАВЕТИНЕ+ Ванредни Двоброј 16 – 17 - Београд, новембар 2019.

ЗАВЕТИНЕ+ Ванредни Двоброј 16 – 17 - Београд, новембар 2019.
Слободан преглед прве и последње странице листа, Садржаја...

ЗАВЕТИНЕ+ Ванредни Двоброј 14 – 15 - Београд, октобар 2019.

ЗАВЕТИНЕ+ Ванредни Двоброј 14 – 15 - Београд, октобар 2019.
СЛОБОДАН ПРЕГЛЕД, насловне и последње странице листа, 1, 32.

ЗАВЕТИНЕ + Број 12 – 13 * Београд, август – септембар 2019. Година V

ЗАВЕТИНЕ + Број 12 – 13 * Београд,  август – септембар 2019. Година  V
СЛОБОДАН ПРЕГЛЕД, насловне и последње странице листа, 1, 32.

ЗАВЕТИНЕ + Број 10 – 11 * Београд, мај – јул 2019 * Година V

ЗАВЕТИНЕ + Број 10 – 11 *  Београд,  мај – јул 2019 * Година  V
ПРЕГЛЕД 1, и 32 странице листа

ДИГИТАЛНА БАЗА КЊИЖЕВНОГ ЧАСОПИСА "ЗАВЕТИНЕ+"

ДИГИТАЛНА БАЗА КЊИЖЕВНОГ ЧАСОПИСА "ЗАВЕТИНЕ+"
ЗАВЕТИНА + Људи месечеве светлости - обавезна годишња претплата!

Најбрже до редовних и ванредних издања листа заветинЕ+

Најбрже до редовних и ванредних издања листа заветинЕ+
НАЈБРЖИ НАЧИН ПОРУЧИВАЊА И ПРЕТПЛАТЕ НА ЛИСТ "Заветине+"

Архива чланака