Најбрже до ванредних издања

Најбрже до ванредних издања
АКЦИЈЕ књижевног листа Заветине+

Translate

ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

уторак, 19. мај 2020.

Бр. 29, ВАНРЕДНИ БРОЈ ЛИСТА ПОСВЕЋЕН ОБЕЛЕЖАВАЊУ 70 ГОДИНА ЖИВОТА ПЕСНИКА

Двадесет и девети број листа "Заветине+" посвећен је предстојећем седамдесетом рођендану песника БелаТукадруза (алиас Мирослав Лукић, 1950, Мишљеновац, с-и Србија, Балкан).
Лист доноси у целини рукопис необјављене збирке песама ЗМИЈА БЕЛА КАО СНЕГ. Понешто је из тога рукописа песник публиковао минулих година и деценија по часописима, и на блоговима, сајтовима.Сада је тај рукопис  одштампан, у целини, и ево креће према својим потенцијалним читаоцима.

...
Оснивач листа "Заветине+" и песник крајем јуна ове 2020. године пуни  седамдесет лета и  -ова часописна верзија књиге- штампа се тим поводом.

(Снимак Б. Веддер)

 Одломци из споменутог броја (стр. 32)

ЗМИЈА БЕЛА КАО СНЕГ
УЗАЛУД ЈЕ ТРАЖИМ

Није у вилама, у градовима
у окружним варошима, варошицама
већ - у возу.
Чим прође Раковица
почињу бела чуда:
беле врзине,
бели облаци.
На ливадама
јата белих голубова,
галебова,
јарића.

Србија је сумрак
раног пролећа. Ноћ…

(23. 3. 2002. . Пред Васкрс 2020.)
КАЛЕНДАРИНа маргинама једне књиге*... Сетио сам се да сам везу са светом заборавио као пун новчаник у вагону брзог воза, и да је сада не могу више вратити. Сунце се дотеривало за излазак. Чешљало се у купатилу са осећањем туробности. Шиштала је вода...

Видим јалове плодове туге. Видим да је то стање. Да ме је нешто искључило из живота и света, стварности. Је ли томе крив неко други, случај, судбина, идеологија, политика, неумитност, или – ја

који нисам био припремљен?

Тужан човек се барем привидно помирио са чињеницом: да нема излаза, да је одбачен. Једноставно шутнут у тур, као насртљив пијанац. Лето. Вечерњи жамор. Звук возила. Шта ме је искључило из свега?
То је прво, право и једно питање на које треба одговорити прецизно. Када? то је друго питање, које се не сме заобићи ни изврдати. У свему што сам до дана данашњег написао, ја сам избегавао да их дотакнем. Зашто? Видим јалове плодове туге.

Себе младог, на споредном колосеку…
*ДНЕВНИК НЕМАЧКОГ ВОЈНИКА: Документ и коментари. – Саопштио и написао Бошко Петровић. – Нови Сад: МАТИЦА СРПСКА, 1965. Друго издање. 316 стр. (Библиотека КОРИСТ И РАЗОНОДА).* *

Сваки народ има свог ангела хранитеља, заправо, сваки хришћанин има свог ангела хранитеља и чувара, те стога морамо имати на уму да, шта год чинимо или мислимо, јавно или тајно, то чинимо у присуству свог ангела. А на дан Страшног Суда сабраће се огромно мноштво ангела небесних око престола Христова и објавиће се дела, речи и мисли сваког од нас, а тада нека нас Бог помилује и нека нас спасе молитвама Својим, свети Архистратиг Михаил и бестелесне небесне силе (Аранђеловдан)
    Број се може поручити преко   МАГАЗЕ


~ Популарне, мобилне електронске књижаре "Скупљача прашине" позната и као ПЕТАО "Заветина")Нема коментара:

Постави коментар

Звездана капија

Звездана капија
НЕБО НА ЗЕМЉИ

Посећеност (укупан приказ страница)

ЧЕТВРТА КАПИЈА

ЧЕТВРТА КАПИЈА
ВИРТУЕЛНИ МУЗЕЈ (Заветина)

НЕМА ДРУГИ НАЧИН

НЕМА ДРУГИ НАЧИН
ЗАВЕТИНЕ Књижевна задруга

АРХИВ КЊИЖАРЕ ПИСАЦА 3

АРХИВ КЊИЖАРЕ ПИСАЦА 3
КЊИГЕ УИСТИНУ НЕЗАВИСНИХ ПИСАЦА

АРХИВ КЊИЖАРЕ ПИСАЦА 2

АРХИВ КЊИЖАРЕ ПИСАЦА 2
БИВША ГЛАВНА КЊИЖАРА. СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ...

АРХИВ КЊИЖАРЕ ПИСАЦА 1

АРХИВ КЊИЖАРЕ ПИСАЦА 1
АРХИВ КЊИЖАРЕ ПИСАЦА "УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА"- (рас)продаја књига и часописа, нових и старих, необјављених рукописа, планетарна, старинарница- антикварница на ваздушним пругама. Отворена нон-стоп. Возови на овој трансземаљској књижевној радњи не касне. Шта мислите: зашто?…

МАГАЗА ~ Популарна, мобилна електронска књижара "Скупљача прашине" позната и као ПЕТАО "Заветина")

МАГАЗА ~ Популарна, мобилна електронска књижара "Скупљача прашине" позната и као ПЕТАО "Заветина")
Издања ЗАВЕТИНА, стара и ретка, и НОВА, НАЈНОВИЈА

Едиција ЗАВЕТИНЕ

Едиција ЗАВЕТИНЕ
Пријатељи Заветина